Cea mai bună centrală termică electrică

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (50 voturi, media: 3,86 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună centrală termică electrică? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă centrala termică electrică potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna centrala termica electricaAlegerea celui mai bun sistem de încălzire pentru casa ta poate fi o adevărată provocare în special atunci când nu ai acces la mijloacele de încălzire la care are acces majoritatea populației.

Atunci când centrala termică pe gaz sau pe lemne nu este o opțiune posibilă pentru tine, una din cele mai la îndemână soluții este instalarea unei centrale termice electrice.

Deși marea majoritate descurajează achiziționarea unei astfel de centrale, în mare parte pentru că este una din cele mai costisitoare metode, poate fi totuși o soluție fiabilă pentru tine. Atâta timp cât ești dispus să urmezi câteva reguli pentru a limita consumul, cheltuielile nu ar trebui să fie exagerate.

Asta bineînțeles, atâta timp cât vei alege cea mai bună centrală de acest tip. Află deci în acest articol cum alegi cea mai bună centrală termică electrică.

Top 3 centrale termice electrice recomandate

De ce să alegi cea mai bună centrală termică electrică?

Cel mai mare motiv de îngrijorare care vine odată cu alegerea unei centrale termice electrice este consumul ridicat. În comparație cu cea mai populară opțiune, și anume centrala termică pe gaz, o centrală termică electrică este ceva mai costisitoare și consumul este ceva mai ridicat.

Tocmai acesta este motivul pentru care trebuie să analizezi foarte bine care este modelul cel mai potrivit pentru locuința ta. Dacă ești bine informat, vei putea alege o centrală care să îți garanteze un consum cât mai scăzut posibil.

O centrală termică electrică este cea mai potrivită pentru apartamente și case de dimensiuni moderate. Pentru a o alege pe cea mai bună însă este necesar să știi foarte bine care model se pliază cel mai bine pe particularitățile locuinței tale, care este nevoia ta reală de energie termică, precum și unde găsești cel mai bun raport calitate preț.

Cum alegi cea mai bună centrală termică electrică

Pentru a face alegerea ta mai ușoară și pentru a scădea cât mai mult riscurile achiziției unui model nepotrivit, îți recomandăm consultarea unui ghid de cumpărături ca acesta de față.

Am pregătit acest articol cuprinzător pentru ca tu să fii complet pregătit în vederea achiziționării centralei termice electrice ideale.

Așadar, în alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.

Tipul de centrală termică electrică

 • Centrală termică electrică convențională

Centrala termica electrica schema de functionareModelul clasic de centrală termică electrică este cel mai popular pe piața din România și cel mai accesibil din  punct de vedere financiar. Deși este cea mai ieftină opțiune, asta nu înseamnă că nu te vei putea bucura de o eficiență sporită.

În general o astfel de centrală termică are un randament de 90-95%, ceea ce înseamnă că doar acest procent din energia electrică absorbită va fi transformat în energie termică.

Cu toate acestea, atâta timp cât restul criteriilor sunt în parametrii ridicați, acest aspect nu ar trebui să te îngrijoreze prea tare.

 • Centrală termică cu inducție

Este o variantă ceva mai costisitoare, dar investiția merită deoarece are un randament mai mare de până la 99%.

Marea problemă la acest tip de centrală termică electrică este aceea că, în ciuda eficienței mai ridicate, este deosebit de greu de găsit pe piața din Romania.

Abia în următorii ani îți va fi mai ușor să achiziționezi o astfel de centrală chiar și din țară.

Puterea termică necesară

Pentru a afla care ce putere termică trebuie să aibă centrală ideală pentru locuința ta, este necesar să cunoști foarte bine particularitățile propriei case.

Îți vei da seama de ce putere vei avea nevoie abia după ce vei calcula volumul casei, prin înmulțirea suprafeței cu înălțimea camerei.

După ce vei afla această valoare va fi necesar să afli care este coeficientul de izolare și să îl pui în relație cu volumul locuinței.

Vei obține astfel câteva valori des întâlnite, în funcție de cât de bine izolată este casa, dar și cât este de veche. O locuință veche și neizolată va avea nevoie de 60W pentru a încălzi un metru cub, în timp ce una tot veche dar izolată va avea nevoie de doar 50W/mc. În cele din urmă, în cazul locuințelor noi și bine izolate, 40W/mc vor fi suficienți.

Valoarea puterii termice nominale poate varia de la 3 kW la 200 kW sau chiar 300 kW în cazul centralelor industriale.

Pentru locuințele bine izolate, cu o înălțime de 2,5 m și o suprafață de până în 70 mp, o centrală cu o putere cuprinsă între 6 și 9 kW este suficientă. Pe măsură ce suprafața va fi mai mare, și puterea va trebui să crească.

Astfel pentru o locuință de 100 mp, vei avea nevoie de o putere termică de 12 kW, în timp ce pentru una de 200 mp, deja puterea trebuie să se dubleze ajungând la o centrală de 24 kW.

Consumul

Costurile de consum sunt cea mai mare îngrijorare când vine vorba de achiziționarea unei centrale termice electrice. Indiferent de modelul pe care îl vei achiziționa, costurile la energie vor depăși cu siguranță costurile necesare în cazul unei centrale termice pe gaz.

Consum centrala termica electricaDe fapt acestea pot fi chiar de trei ori mai mari. Din fericire poți face un calcul pentru a estima cam ce factură vei avea de plătit lunar.

Va trebui să ai în vedere suprafața casei și puterea centralei, precum și consumul. Cazul ideal este în cazul unei locuințe izolate în care funcționează o centrală termică electrică cu o putere de 9 kW.

Aceasta va genera un consum de 1300 kW/lună, atâta timp cât temperatură de ambient din cameră nu va trebui să atingă valori mai mari de 23 de grade Celsius.

În cazul unei locuințe mici de 60-50 mp în care funcționează o centrală cu o putere de 6 kW, consumul va fi de aproximativ 800-900 kW, în timp ce pentru o locuință mai mare de 160-170 mp și o putere a centralei de 18 kW, consumul va fi de 2500 kW lunar.

În cazul centralelor care ajung la o putere de 34 kW, consumul va depăși ușor valoarea de 3000 kW/lună. Având în vedere aceste date orientative, tot ce mai rămâne de făcut este să înmulțești valoarea de consum a casei tale cu prețul unui kW și ai obținut o valoare estimativă a cheltuielilor dintr-o lună.

Spațiul de încălzit

Te va interesa în mod deosebit dacă ai nevoie să încălzești o suprafață foarte mare. Modele de centrale industriale pot fi monofazate sau trifazate, și trebuie alese sau adaptate la tipul de branșament care este instalat în clădire.

Dacă în clădire există un branșament trifazat, vei putea instala și o centrală monofazată cu condiția de a distribui uniform puterea pe cele trei faze.

În cazul în care branșamentul este deja definitiv în clădire, te sfătuim să alegi o centrală care să fie compatibilă mai degrabă decât să schimbi branșamentul.

Asta pentru că schimbarea branșamentului implică mult timp, efort și cheltuieli mari, obținerea unei autorizații precum și achitarea unei costisitoare taxe de branșare.

Verifică de asemenea voltajul centralei. O centrală convențională are un voltaj de 220V în timp ce una industrială funcționează cu 380V.

Problema voltajului nu te va privi doar în cazul în care se specifică faptul că aparatul poate funcționa în ambele standarde.

Ce echipament și funcții trebuie să aibă cea mai bună centrală termică electrică?

 • Rezistențe electrice – acestea trebuie să fie cât mai puternice. Ele vor oferi puterea necesară pentru încălzirea corespunzătoare a apei.
 • Vas de expansiune – are rolul de a ține sub control presiunea apei din centrală. Apa încălzită se va extinde în vas, păstrând presiunea din centrală la valori sigure.
 • Termostat de ambient – termostatul de ambient este un dispozitiv care se poate atașa ulterior. Este bine să verifici ca atașarea unui astfel de aparat să fie posibilă la modelul achiziționat de tine. Valoarea practică a acestuia se va vedea în factura lunară. Prin folosirea unui termostat de ambient, centrala va funcționa doar atât cât să păstreze o temperatură constantă.
 • Furnizarea apei calde – se va face diferit în funcție de tipul de centrală. În cazul unei centrale cu pompă, aceasta va opri alimentarea caloriferelor cu apă caldă pentru a putea furniza apă caldă la baie sau bucătărie. În cazul unei centrale cu boiler însă, nu va mai fi necesară o pompă, boilerul se va ocupa de această problemă. Bineînțeles, poți alege mereu o centrală și un boiler separat. După ce vei analiza bine consumul, vei alege cea mai bună variantă pentru tine.

Brand

Acum că ai la dispoziție toate informațiile necesare, îți mai rămâne doar să alegi un produs potrivit. Îți recomandăm să cumperi online deoarece vei găsi cele mai bune produse la cel mai bun preț de pe piață.

De asemenea, este mai ușor să cumperi de la branduri de încredere care îți pot oferi o garanție trainică a calității. Printre acestea se numără: Vaillant, Bosch, ACV, Ferroli, Ecotermal sau Romstal. Este mereu mai sigur să alegi un produs de brand decât unul no-name, chiar dacă va costa ceva mai mult.

De asemenea, online ai posibilitatea de a consulta foarte ușor părerile cumpărătorilor anteriori despre centrala pe care intenționezi să o cumperi. Astfel îți vei putea forma o imagine completă, și va fi mult mai puți probabil să alegi neînțelept.

Acum că ai la dispoziție toate informațiile, ești gata să alegi cea mai bună centrală termică electrică.

Cea mai bună centrală termică electrică: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva centrale termice electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Centrala termica electrica Bosch Tronic Heat 3500 24 kW

Centrala termica electrica Bosch Tronic Heat 3500 24 kWNoua generatie de centrala electrica Bosch pentru incalzire.
Solutie compacta pentru case si apartamente.
Investitii minime / costuri reduse la instalare.
Eficienta ridicata 97,5 % (clasa de eficienta energetica D).
Gama variata de puteri (7 puteri disponibile).
Modulare automata/manuala, solutia optima pentru asigurarea confortului termic.
Pompa de circulatie inteligenta Taco de inalta eficienta energetica cu turatie variabila (ErP).

Vezi detalii si pret

2. Centrala termica electrica CH12 Conter

Centrala termica electrica CH12 ConterFoarte compacta, are corp din otel, individual distribuit in forma paralelipipedica.
Elementele principale sunt: rezervor – vas dreptunghiular din otel izolat termic pe suprafata exterioara, cu racorduri din otel (cu filet), pentru patrunderea lichidului in interior si canalizarea acestuia in sistemul de incalzire.
Temperatura apei de alimentare este reglata cu ajutorul termoregulatorului de pe panoul frontal.
Temperatura dorita este mentinuta in mod automat.

Vezi detalii si pret

3. Centrala murala electrica Ray 24kw PROTHERM

Centrala murala electrica Ray 24kw PROTHERMCentrala murala electrica pentru producerea agentului termic controlat de microprocesor.
Modulare continua a puterii.
Panou de comanda cu display LCD – afiseaza temperatura si presiunea din instalatie.
Control simplu si facil – Protectie impotriva inghetului.
Randament: 99.5 %
Suprafata spatiului ce poate fi incalzit: 150 m²

Vezi detalii si pret

4. Centrala termica electrica Protherm Ray 6KW

 Centrala termica electrica Protherm Ray 6KCentrala termica electrica Protherm Ray 6KW este destinata sistemelor de incalzire cu circulatia fortata a apei si are o putere de 6 kW.
Se amplaseaza mural si este dotata cu un schimbator de caldura cilindric, cu elemente de incalzire si un bloc hidraulic alcatuit dintr-o pompa de circulare, un senzor de presiune si o supapa de siguranta.
Suprafata spatiului ce poate fi incalzit: 100 m²
Numarul si puterea elementelor de incalzire: 2 x 3 kW

Vezi detalii si pret

Citește și
2 Comentarii
 1. Holbosan Maria spune

  Buna ziua, as dori sa stiu, există centrale electrice care sa functioneze si pentru apa calda?multumesc

 2. Alexandra spune

  Buna ziua,aceste centrale incalzesc apa din calorifere sau incalzesc calorifere?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată