Cel mai bun ventilator de tavan

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (46 voturi, media: 4,87 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun ventilator de tavan? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă ventilatorul de tavan potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun ventilator de tavanÎn contextul unei veri dogoritoare, gândul ne zboară adesea înspre metode de a ne răcori încăperea în cel mai eficient mod posibil.

Deși tot mai multe persoane apelează la un aparat de aer condiționat pentru a obține o temperatură plăcută în casă, multe persoane nu își permit acest lucru, fie din prisma bugetului, fie din prisma confortului și al sănătății.

Alte persoane își doresc pur și simplu o metodă cât mai naturală de răcorire, cum este și cea a ventilării aerului, astfel atmosfera din cameră fiind mai plăcută. Poți obține acest efect cu ajutorul unui ventilator de tavan.

Deși au pierdut din popularitate în ultimii ani, acestea sunt metode accesibile și eficiente. Iată unde au găsit alte persoane astfel de ventilatoare la un preț bun, dar și cum poți alege cel mai bun ventilator de tavan.

Top 3 ventilatoare de tavan recomandate

De ce să alegi cel mai bun ventilator de tavan?

Dacă atunci când te gândești la o metodă de a răcorii camera îți vin în minte aspecte precum: un consum scăzut, un preț de achiziție accesibil, o metodă prietenoasă cu mediul, dar și aspectuoasă, ei bine, un ventilator de tavan le are pe toate.

Deși din cauza creșterii interesului față de aparatele AC, popularitatea ventilatoarelor de tavan a scăzut, acestea rămân variante foarte fiabile de a răcorii aerul, atâta timp cât le alegi pe cele mai bune.

Acestea sunt atât de avantajoase energetic încât îți permit chiar să îți amortizezi investiția, deoarece consumă mult mai puțin decât un aparat de aer condiționat.

Un ventilator de tavan nu îți va face camera super răcoroasă, nu te poți aștepta la același efect pe care îl oferă un AC. Totuși, acestea sunt suficient de bune pentru a asigura un flux de aer proaspăt continuu. Asta ajută la stabilirea unui confort termic, descurajează umiditatea crescută a aerului și combate mirosurile neplăcute.

Pentru a alege cel mai bun ventilator de tavan însă, trebuie să fii foarte bine informat. Deoarece oferta de pe piață este foarte bogată, trebui să știi exact de ce produse trebuie să te ferești, și cum poți alege unul pentru nevoile tale.

Cum alegi cel mai bun ventilator de tavan

Ventilator de tavan dimensiune mareCe tip de ventilator de tavan este mai bun pentru tine? Ce dimensiuni să aibă? Cum îl vei instala? Câte elice trebuie să aibă? Vrei să joace și rolul unui candelabru? Răspunsul la aceste întrebări, și nu numai, te vor ajuta să găsești cel mai bun ventilator de tavan.

Noi am pregătit un ghid de cumpărături pentru a te ajuta să iei decizia mai ușor. De asemenea, ți-am pregătit și o listă de produse selectate conform criteriilor de mai jos, disponibile acum pe piață la cel mai bun raport calitate/preț.

Așadar, pentru a te bucura de o vară confortabilă, citește cu atenție următoarele informații importante.

Dimensiunea ventilatorului de tavan

După cum ai putut să observi studiind piața, ventilatoarele de tavan sunt disponibile într-o gamă foarte largă de dimensiuni. Astfel acestea încep de la elice mici de 45 de cm, la elice mai mari de 170 cm, sau chiar mai mari.

Dimensiunea ventilatoarelor de tavan este măsurată în funcție de diametrul cercului format de elice atunci când acestea sunt în funcțiune. Cu cât diametrul acesta va fi mai mare, cu atât ventilatorul va ocupa mai mult spațiu de tavan și va rula o cantitate mai mare de aer.

O altă dimensiune de care trebuie să ții cont este înălțimea tavanului. Asta te va ajuta să alegi un ventilator potrivit nevoilor tale. De exemplu, dacă ai un tavan foarte înalt, este o idee bună să alegi un ventilator de tavan care are este suspendat pe o bară de la tavan.

În schimb, dacă ai un tavan foarte jos, vei alege un ventilator de tavan care se instalează lipit de tavan și care nu va atârna de la tavan.

Un alt detaliu important pe care trebuie să îl ai în vedere este dimensiunea camerei în care instalezi ventilatorul. Cu cât este mai mare acesta, cu atât trebuie să fie mai mare acesta.

Este o idee proastă să instalezi într-un living un ventilator de tavan care este destinat pentru spații mai mici, cum ar fi o bucătărie. Regula este deci să alegi un ventilator cu diametru mai mic pentru bucătărie (120 cm), și unul cu diametru mai mare pentru sufragerie (160 cm).

Tipul de ventilator de tavan în funcție de locație

Ventilatoarele de tavan nu sunt doar pentru interior. Ai putea ajunge la concluzia că este o idee bună să instalezi unul și pentru exterior, de exemplu pe terasă. Totuși, trebuie să fii atent la specificațiile acestuia pentru a face o alegere bună. Practic trebuie să verifici rezistența ventilatorului la factori exteriori, cum ar fi apa.

Certificatele UL (Underwriters Laboratories), sunt indici foarte buni care te ajută să decizi unde poate fi instalat un ventilator. UL Dry înseamnă că ventilatorul respectiv nu poate fi instalat în exterior. Acestea sunt de regulă fabricate din lemn care este sensibil la umiditate. Acestea sunt potrivite pentru dormitoare, sufragerii sau birouri.

UL Damp, se referă la ventilatoarele care rezistă la umiditate, dar nu în contact direct cu apa. Acestea sunt potrivite pentru spațiile interioare sau exterioare, dar acoperite, cum ar fi terasele.

UL Wet se referă la ventilatoare de tavan care sunt concepute pentru a rezista la ploaie, zăpadă, apă dulce și sărată. Acestea pot funcționa în orice condiții.

Eficiența ventilatorului de tavan

Ventilator de tavan cu lampaDacă ești în căutarea unei metode de a reduce valoare facturii la electricitate, trebuie să cauți un ventilator din clasa de consum A urmat de cât mai multe steluțe (A*, A** etc). Este o idee bună să alegi un ventilator care funcționează cu un motor DC. Aceasta sunt cunoscute și apreciate deoarece sunt mai mici, mai ușoare și mai eficiente.

Consumul de curent electric este mai redus cu 70% în comparație cu alte motoare, nu se încălzesc la fel de mult, deci energia nu este pierdută astfel. În plus, nu produc atât de mult zgomot.

Cele mai bun ventilatoare de tavan au un certificat Energy Star. Acestea au avantajul de a avea 30 de ani garanție, și consumă cu 15-20% mai puțin decât modelele care nu se încadrează în acest standard.

Puterea ventilatorului de tavan

Vei alege puterea ventilatorului, care este exprimată în W(Watti), în funcție de dimensiunea încăperii. Cu cât încăperea este mai mare, cu atât trebuie să fie mai mare și puterea ventilatorului. În general, pentru camerele de tip dormitor un ventilator cu o putere medie între 70 și 80 W ar trebui să fie suficient.

Dacă îți dorești un ventilator de perete pentru spații mai mari și mai înalte, cu ar fi un depozit, sau alt tip se spațiu comercial, pentru un randament bun se recomandă un model care să aibă o putere minimă de 140 W, și care poate să ajungă la 200 de W.

Viteza ventilatorului de tavan

Cel mai bun ventilator de tavan va fi dotat cu cel puțin 3 trepte de viteză. Astfel vei putea alterna vitezele în funcție de nevoile impuse de atmosfera din încăpere.

De exemplu, este foarte posibil să nu ai mereu nevoie să rulezi ventilatorul la viteza maximă. Treapta maximă poate fi folosită atunci când atmosfera este aproape insuportabil de caldă, dar, în majoritatea timpului, celelalte trepte de viteză este posibil să fie suficiente.

Asta îți permite să ai și un oarecare control asupra consumului energetic. De asemenea, vei putea să prelungești durata de funcționare a ventilatorului, întrucât acesta nu se va uza atât de rapid.

Număr și materialul lamelor

Ventilator de tavan cu lame din lemnPe piață vei găsi ventilatoare care au între 2 și 9 lame. Totuși, numărul de lame nu influențează atât de mult eficiența ventilatorului, ci este mai degrabă o caracteristică ce ține de preferințele fiecăruia.

Materialul lamelor însă poate influența mai multe aspecte, de aceea trebuie să fii conștient de avantajele și de dezavantajele fiecărui material:

  • MDF

MDF-ul este un material asemănător cu PAL-ul, dar superior, deoarece este format din resturi de lemn mai fine, amestecate cu adezivi și material de întărire, având o rezistență și o calitate superioară.

Materialul este acoperit cu un finisaj laminat, pentru un aspect estetic și pentru protecție. Asta tip de lamă este cea mai ieftină și este folosită de regulă în cazul ventilatoarelor de tavan ieftine.

Nu este un material recomandat pentru exterior. În contact cu orice tip de umezeală, materialul va ceda destul de rapid după ce a fost instalat ventilatorul. Totuși, va funcționa foarte bine în medii uscate.

  • Plastic

Plasticul ABS este folosit pentru multe ventilatoare, în principal pentru că este un material ușor și ieftin. Plasticul poate fi turnat în aproape orice formă și poate fi finisat pentru a avea un aspect de lemn.

În plus, lamele ABS rezistă foarte bine la exterior.

  • Lemn

Lemnul este cel mai bun material pentru interior, dar poate fi folosit și la exterior. Faptul de a sculpta lame de ventilator din lemn natural este un proces costisitor și care presupune mult efort. Așadar, aceste ventilatoare vor fi mai scumpe.

De obicei, când un ventilator are lame din lemn, vorbim despre un model Premium. Acestea tind să aibă un profil mai gros decât alte materiale și au un potențial estetic mărit.

  • Metal

Metalul este cel mai bun material pentru tavanele înalte. Acestea au de regulă o putere mai mare. Se pot instala atât în interior cât ți la exterior, dar sunt recomandate pentru spațiile comerciale datorită aspectului industrial.

Cu toate acestea, metalul este un materia sensibil la apă, deci va rugini dacă întră în contact direct cu ea.

Opțiuni de control

Telecomanda ventilator de tavanMajoritatea ventilatoarelor de tavan vin cu un lanț de tragere prin care poți activa sau dezactiva ventilatorul, dar care îți permite să ajustezi și viteza acestuia. Totuși, pe piață au apărut mai multe opțiuni după cum urmează:

  • Telecomandă – Controlul prin telecomandă este cea mai confortabilă opțiune. Aceasta este ideală mai ales dacă ai un tavan înalt, și un lanț de tragere ar fi greu accesibil sau chiar deranjant. Acestea sunt ideale pentru dormitor atunci când nu vrei să te mai ridici din pat pentru că ai uitat să oprești ventilatorul.
  • Întrerupător – sau panou de control montat pe perete. Un astfel de model îți permite să activezi și să oprești ventilatorul, precum și să selectezi vitezele, direct de pe perete, așa cum ai aprinde sau stinge un bec. O astfel de opțiune este ideală pentru bucătărie, sală de mese sau sufragerie.
  • Lanț de tragere – Pentru spațiile în care traficul nu este mare, această opțiune este ideală. Este old school și se potrivește pentru situațiile în care tavanul nu este foarte înalt.

Iluminare

Dacă te întrebi dacă să alegi sau nu un ventilator de tavan cu bec, este bine să decizi dacă vei folosi încăperea și pe timp de noapte, sau dacă ai deja un candelabru sau alte sisteme de iluminat instalate. Dacă crezi că ai nevoie de un astfel de ventilator cu funcție de iluminare, atunci trebuie să alegi și tipul de bec.

LED-ul este o opțiune foarte bună. Are un preț de achiziție mai mare comparativ cu alte opțiuni, dar este cel mai eficient energetic, și are o durată de funcționare medie de 50 000 de ore. De asemenea, lumina poate fi caldă sau rece.

Becurile cu halogen folosesc cu 15% mai puțină energie decât un bec incandescent. Emit lumină caldă și sunt ideale pentru sufragerie sau dormitor.

Becurile fluorescente consumă cu 75% mai puțin decât un bec obișnuit, dar sunt mai puțin eficiente, puterea de iluminare fiind mai mică decât un bec LED de exemplu.

Concluzii

Îți recomandăm să alegi cel mai bun ventilator de tavan online. Astfel vei reuși să găsești cu siguranță un produs care să îți satisfacă atât nevoile, cât și dorințele. În plus ai mai multe șanse să găsești un ventilator de tavan cu un design care să te încânte, și pe care nu l-ai găsi într-un magazin convențional.

Prețurile online pot fi mai mici adesea, dar fi atent la părerea altor utilizatori. Dacă aceștia relatează că au avut o experiență neplăcută cu un produs de care ești interesat, îți poți da seama de unele defecte ale produsului, evitând astfel o investiție neînțeleaptă.

Având la dispoziție informațiile de mai sus, ești acum gata să alegi cel mai bun ventilator de tavan.

Cel mai bun ventilator de tavan: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de ventilatoare de tavan care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Ventilator de tavan cu lustra led Wonderlamp Bigy

Ventilator de tavan cu lustra led Wonderlamp BigyVentilator de tavan cu iluminare LED integrata de 12 W si functie de vara / iarna pentru ventilarea incaperii cu temperatura calda sau rece.
Sase palete, in total, realizate din difuzor de aluminiu si de sticla.
Inaltimea 53 cm. Diametrul 152 cm. Lungimea paletei 67.6 cm. Diametrul pavilion: 15 cm.
Fluxul luminic: 1020 lumene.
6 viteze – Timer: 1-2-4-8 h.
Este operat prin telecomanda inclusa.

Vezi detalii si pret

2. Ventilator de tavan Klarstein Figo

Ventilator de tavan Klarstein FigoVentilator de tavan și de iluminat într-o economie de spațiu.
Ventilator mare, neted, care rulează cu 3 lame, cu diametrul de 52 cm.
3 viteze selectabile: scăzut, mediu, ridicat, și două direcții de rotație.
Livrat cu control de la distanță pentru un control ușor și convenabil de la sol.
Clockwise: distribuit pături de aer cald în încăpere pe vreme rece.
Lumina plafon integrat cu 2 x 42 W.
Consum de energie ventilator: 55 W.

Vezi detalii si pret

3. Ventilator de tavan Klarstein Charleston

Ventilator de tavan Klarstein CharlestonVentilatorul de tavan Klarstein Charleston 2 în 1 aduce aerul răcoritor în fiecare cameră.
Datorită capacității de 60W, acest ventilator are un consum redus de energie, chiar atunci când rulează mult timp.
Combinație luxoasă de oțel inoxidabil și lemn de nuc.
Două direcții de rotație: aer direct la tavan (sus), spre pământ (în jos).
Trei viteze de rotație: lent, mediu, rapid.
Dimensiune bec: E27, max. 60W.

Vezi detalii si pret

4. Ventilator de tavan cu lustra CF760L

Ventilator de tavan cu lustra CF760L

Lustra ventilator, stil clasic.
Tip montare prin prindere de tavan.
Putere maxima ventilator 50W – Putere sursa de lumina 60W.
Este prevazut cu 6 palete pentru ventilare.
Diametrul paletelor este de 76 cm.
Miscare reversibila, paletele se rotesc in 2 sensuri opuse.
Ventilatorul este cu 3 trepte de viteza reglabile.

Vezi detalii si pret

5. Ventilator de tavan cu lustra SAPIR SP 1760 4C4L

Ventilator de tavan cu lustra SAPIR SP 1760 4C4L132 cm, ventilator cu plafoniera.
Ventilatorul se roteste in ambele directii.
4 palete MDF.
Putere: 220±10 rpm.
3 trepte de viteza.
4 lampi ( Setul nu contine becuri).
Bec E27.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată