Cuprins
Cum alegi cea mai bună imprimată matricială în 2025? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă imprimanta matricială potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Imprimanta matricială se numără printre acele aparate care, deși pot fi folosite pentru a îndeplinii sarcini specifice, poate fi indispensabilă în unele birouri.
În ciuda apariției unor tehnologii de imprimare mai avansate, cum ar fi cele cu jet de cerneală și laser, imprimantele matriciale rămân în continuare relevante în anumite sectoare și aplicații.
Ai nevoie de o aparatură de calitate la locul de muncă, ca să îți asigure un mediu de lucru productiv, să te ajute să termini munca mai eficient și mai rapid.
Top 3 imprimante matriciale recomandate
- Imprimanta matriciala EPSON LQ-680 Pro
- EPSON LQ-680 Pro este imprimanta matriciala plana din noua generatie cu 24 ace, cu schimbare automata a hartiei si ajustare a jocului dintre cilindrii.
- Vezi detalii si pret
- Imprimanta matriciala Epson LQ-690
- Epson LQ-690 este extrem de versatilă și ușor de utilizat, oferind un mix câștigător între viteză, fiabilitate și randament al benzii.
- Vezi detalii si pret
- Imprimanta matriciala Epson LQ-350
- Imprimantă rapidă, de înaltă calitate, cu 24 de ace, pe 80 de coloane, de la liderul mondial al fabricanţilor de imprimante matriceale.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună imprimantă matricială?
Cea mai bună imprimantă matricială este practică pentru societățile comerciale ce au nevoie să printeze o cantitate mare de materiale tipizate, nu este practică pe post de imprimantă convențională pentru locuință.
Un avantaj al imprimantelor matriciale este că sunt relativ robuste și fiabile în comparație cu alte tipuri de imprimante, precum cele cu jet de cerneală sau laser. Aceasta se datorează faptului că acestea au un număr redus de componente sensibile și pot funcționa în medii mai dure, precum atelierele sau fabricile.
Dacă ai nevoie de un ajutor în printarea facturilor sau a altor materiale tipizate necesare în munca de contabil, află din acest articol cum alegi cea mai bună imprimantă matricială.
Cum alegi cea mai bună imprimantă matricială
Vei observa că poate să fie dificil să găsești o imprimantă matricială care să corespundă nevoilor tale. Asta deoarece oferta de pe piață este în scădere, acest tip de aparat având o cerere din ce în ce mai slabă.
Dacă totuși cauți o astfel de imprimantă este important să ai la dispoziție un pachet de informații demne de încredere care să te ajute să faci într-adevăr o alegere bună. Ai nevoie de un aparat care să funcționeze optim deoarece nu ai timp de erori.
O imprimantă matricială aleasă neinformat poate să se defecteze rapid, să nu funcționeze cum te-ai așteptat, să îți încetinească munca, și știm cu toții cât de importantă este rapiditatea în munca de contabil. Alege deci să cumperi responsabil și consultă un ghid de cumpărături înainte de orice achiziție.
Noi am pregătit un astfel de articol pentru tine, care conține toate criteriile pe care trebuie să le verifici pentru a fi sigur că alegi doar ce este mai bun. De asemenea, la sfârșitul articolului vei afla și unde poți găsi cele mai bune imprimante matriciale la cel mai bun raport calitate/preț.
Ține cont de următoarele informații pentru a fi sigur că vei face o investiție pe care nu o vei regreta.
Metoda de imprimare
Imprimantele de piață se deosebesc prin metoda de printare. Practic vei găsi imprimante care funcționează cu jet de cerneală sau cu laser, dar și imprimante care funcționează pe bază de ace. Acesta din urmă este și cazul imprimantei matriciale.
Principiul de funcționare este destul de simplu. Mai mulți pini magnetici sau ace exercită presiune pe o bandă textilă prin care se realizează procesul de printare. Eficiența aparatului se bazează pe forța de impact al acestor pini.
Datorită acestui mecanism vei putea să tipărești mai multe copii în mod simultan, de obicei un număr de maxim 5. Astfel o imprimantă matricială se dovedește a fi foarte practică pentru tipărirea documentelor tipizate în timp scurt și la un preț avantajos.
Dezavantajul apare la rezoluția imaginii tipărite. În comparație cu imprimantele cu jet de cerneală sau cele cu laser, care sunt potrivite pentru uz casnic, imprimanta matricială are o rezoluție ce nu depășește 240×216 dpi (dots per inch), ceea ce este mult mai puțin decât ceea ce poate oferi o imprimantă convențională.
Acesta este însă și motivul pentru care este potrivită pentru tipărirea facturilor și a documentelor tipizate, unde rezoluția nu contează într-o măsură prea mare.
Tipul de imprimantă matricială
În funcție de modul în care sunt dispuși pinii, dar si de viteza de lucru, distingem două tipuri de imprimante matriciale: liniare și seriale.
Imprimanta matricială serială
Acest tip de imprimantă este dotată cu un număr limitat de pini. Aceștia sunt dispuși atât vertical cât și pe corpul de tipărire mobil, care execută mișcări rapide pe orizontală, atât în dreapta cât și în stânga. Astfel se realizează o tipărire din rând în rând.
De obicei vorbim despre 7 până la 48 de pini. Cu cât există mai mulți pini, cu atât imprimanta va costa mai mult, va avea un volum mai mare, dar va avea și o viteză de tipărire mai mare.
Imprimanta matricială liniară
Diferența constă atât în numărul de pini cât și în modul în care aceștia sunt dispuși. Corpul de printare nu mai este unul mobil ca în cazul imprimantei seriale, ci este unul fix, cu o lățime care atinge aproape dimensiunea hârtiei.
De asemenea, poate fi dotată cu mii de pini. Din acest motiv este capabilă să printeze o cantitate considerabilă de documente într-un timp mult mai scurt, motiv pentru care este considerată de mulți cea mai bună imprimantă matricială.
Dacă însă ai o afacere mai degrabă mică si ai nevoie de o imprimantă matricială, modelul serial este suficient pentru tine, și mult mai avantajos ca preț. Pentru a te bucura de avantajele unui model liniar este necesar să faci o investiție mai mare, investiție care merită făcută doar dacă este absolut necesar.
Viteza de imprimare
Pentru ca munca ta să nu fie încetinită și pentru a nu fi nevoit să aștepți minute pentru tipărirea unui simplu document, recomandăm să verifici viteza de tipărire care poate să fie exprimată fie în lps (linii pe secundă), fie în cps (caractere pe secundă).
În mod normal ar trebui să găsești acești parametrii menționați în descrierea produsului foarte clar și rapid. Așa cum probabil ai anticipat deja, viteza de tipărire va varia cel mai mult în funcție de numărul de pini. Astfel, o imprimantă matricială serială va putea să tipărească între 50 și 550 caractere pe secundă.
O imprimantă matricială în model liniar însă va avea o viteză dublă de tipărire, putând atinge valoarea de 1000 de caractere pe secundă. Acesta este echivalentul a aproximativ 800 de pagini pe oră, un volum mai mult decât satisfăcător indiferent de cât de mare este cererea de documente în firma ta.
Design
Vei găsi atât modele compacte cât și modele robuste, cele robuste fiind mai durabile și fiind capabile să fie supuse la un nivel de muncă mai solicitant. Cu toate acestea trebuie să ții cont de nevoile tale reale și de spațiul pe care îl deții.
Un model compact poate fi plasa cu ușurință pe orice birou, dar documentele vor fi tipărite pe un suport mai îngust, acestea nefiind dotate cu o suprafață de printare mare. Modelul robust ocupă mai mult spațiu, dar poate accepta hârtii de diverse dimensiuni, ceea ce îți va permite să tipărești mai multe tipuri de documente tipizate.
Culoare
Există atât imprimante matriciale alb-negru, cât și imprimante de acest tip care îți vor permite să printezi color. Cu toate acestea, situațiile în care va fi necesar să folosești imprimanta matricială pentru a printa un document color sunt foarte rare, majoritatea documentelor tipizate sau a facturilor fiind realizate doar în alb-negru, pretențiile de estetică având o importanță redusă.
Având în vedere că rezoluția unei astfel de imprimante este redusă, opțiunea de a tipării color pare irelevantă. Cu toate acestea, este posibil să găsești și imprimantă matricială color. Aceasta este dotată cu o riboane speciale ce pot reda o gamă largă de culori. Ține minte însă că o astfel de imprimantă va costa cu siguranță mult mai mult decât una clasică alb-negru.
Consumabile
Din fericire consumabilele se găsesc destul de ușor pe piață la un preț foarte bun, de aceea indiferent de modelul pe care îl alegi, mereu vei avea de unde să cumperi tot ce este necesar la un preț bun. Vorbim despre benzile de tipărire sau riboane cum se mai numesc, care trebuie înlocuite la o anumită perioadă de timp.
În categoria consumabilelor intră și hârtia. De obicei vei avea nevoie să cumperi hârtie specială tip „tractor”. Aceasta trebuie să fie aleasă astfel încât să fie compatibilă cu imprimanta și cu dimensiunile menționate în fișa tehnică a acesteia.
Ce funcții trebuie să îndeplinească cea mai bună imprimantă matricială?
- Cutter – acest accesoriu cu care poate fi dotată imprimantă va avea rolul de a tăia hârtia odată tipărită. Este foarte practic deoarece în acest fel fiecare document va fi scos din imprimantă curat, fără a exista riscul de a se rupe neuniform sau inestetic. Dacă imprimanta nu este dotată cu un astfel de dispozitiv. Este bine ca această să conțină măcar o bară ce face ruperea facturilor mai ușoară.
- Afișaj touch-panel – un astfel de display face accesarea opțiunilor de tipărire și a comenzilor mai ușoară.
- USB – un port USB va face posibilă conectarea aparatului la un computer
- Senzori luminoși sau sonori – foarte practici pentru a semnala momentul în care hârtia s-a terminat sau banda de tipărire trebuie înlocuită. În acest fel nu va fi necesar să verifici mereu dacă este nevoie să înlocuiești consumabilele, ci doar atunci când vei fi semnalat.
Acum că ai la dispoziție toate informațiile necesare ești gata să faci cea mai bună investiție. Pentru a nu pierde prea mult timp, îți recomandăm să cauți produsul dorit online. Astfel îl vei găsi mai repede și va dura mult mai puțin să îl cumperi, toate acestea din confortul casei tale.
De asemenea, este posibil ca ofertele pe care le găsești online să fie însoțite de promoții care să îți asigure un preț de achiziție avantajos. Aici ai și posibilitatea să consulți părerea altor cumpărători, exprimată sincer în secțiunea dedicată recenziilor. Astfel vei putea să îți faci o imagine cât mai completă cu privire la produsul în care intenționezi să investești.
Cea mai buna imprimantă matricială: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva imprimante matriciale care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Imprimanta matriciala EPSON LQ-680 Pro
Imprimanta matriciala plana din noua generatie cu 24 ace, cu schimbare automata a hartiei si ajustare a jocului dintre cilindrii.
Tragerea colilor individale cu marginea superioara inainte.
Margine de pana la 0,0 mm sus si jos pentru colile individuale.
Control automat al latimii hartiei, perntru ca imprimarea sa aiba loc numai pe hartie.
Hartie cu greutate max. de 157 g/m².
Dimensiuni minime ale hartiei, de numai 9 x 7 cm (latime x inaltime).
2. Imprimanta matriciala Epson LQ-690
Epson LQ-690 este extrem de versatilă și ușor de utilizat, oferind un mix câștigător între viteză, fiabilitate și randament al benzii.
Capacitatea coloanei 106 cu 24 de pini înseamnă o calitate mai bună.
Viteză de imprimare impresionantă de 529 cps.
Memorie tampon mare de 128 KB şi Amplificator al vitezei de imprimare integrat.
Putere combinată a capului de printare şi MTBF de 20.000 ore.
Consum de energie redus atât de benefic pentru mediu.
3. Imprimanta matriciala Epson LQ-350
LQ-350 poate tipari simultan 1 exemplar original si 3 copii, astfel ca este o imprimanta deosebit de utila pentru facturi si avize.
Cap ingust de printare, cu 24 ace, util in cazul in care un ac este deteriorat, deoarece calitatea imprimarii nu este afectata.
Economica: cu ajutorul unui singur ribon, se pot imprima pana la 2.5 milioane caractere.
Robustete remarcabila, cu timp aproximativ de functionare fara probleme de 10.000 ore.
4. Imprimanta matriciala Epson FX-890II
Viteze de imprimare – lider pe piaţă Finalizare mai rapidă a imprimărilor cu volum mare.
Cost total de exploatare foarte redus – Consumabile ieftine, cu durată mare şi consum redus de energie.
Fiabilitate mai bună – Îmbunătăţită cu 25%, până la 25.000 de ore de funcţionare.
Design modern – Se potriveşte cu mediul dvs. de lucru.
Conformitate cu normele Energy Star pentru a asigura cea mai bună eficienţă energetică posibilă.
5. Imprimanta matriciala Epson LX-350, A4
Imprimanta economica, cu 9 ace, pe 80 de coloane, de la liderul mondial al fabricantilor de imprimante matriceale.
Cu un timp mediu de 10.000 de ore de functionare intre defectari, imprimanta Epson LX-350 este deosebit de fiabila, fiind ideala pentru aplicatii folosite in birouri ce lucreaza sau nu cu publicul si in care se utilizeaza hartie continua sau autocopiativa.
Imprimanta LX-350 este echipata in versiune standard cu interfeta paralela, seriala si USB.