Cea mai bună centrală termică în condensare

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (27 voturi, media: 3,96 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună centrală termica în condensare? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă centrala termică cu condensare potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai bună centrală termică în condensareSistemul de încălzire este unul din cele mai costisitoare facilități ale unei case. În ultimul timp cheltuielile pentru căldură de iau prin surprindere în fiecare an. Cauza acestor cheltuieli din ce în ce mai mari nu este frigul mai mare de afară, ci capacitățile tot mai scăzute ale centralei convenționale pe care o avem în casă.

Soluția este bineînțeles achiziționarea unei centrale termice noi, dar nu altă centrală convențională, ci o centrală termică în condensare. Principiul de funcționare a unei astfel de centrale termice te va ajuta să faci economii substanțiale pe termen lung.

Află deci, cum poți alege cea mai bună centrală termică în condensare.

Cum funcționează cea mai bună centrală termică în condensare?

Înainte de a cumpăra o astfel de centrală este bine să îi cunoști principiul de funcționare deoarece acest principiu inovator este principalul motiv al prețului ceva mai ridicat. O centrală termică în condensare este mai scumpă decât una convențională, dar costurile viitoare vor fi semnificativ mai mici, iar tu vei putea economisi energie din plin.

O centrală termică normală are un singur proces de funcționare, de ardere a combustibilului sau de transformare a energiei electrice în energie termică. Avantajul centralei termice în condensare este faptul că după acest prim proces, folosește energia provocată de ardere, o acumulează și o folosește pentru a asigura un randament mărit.

Se numește centrală termică în condensare pentru că recuperează căldura prin condens.

Care sunt avantajele și dezavantajele unei centrale termice în condensare?

Centrala termica cu condensare randament ridicatDeoarece nu este un bun foarte cunoscut de către utilizatori, considerăm potrivit să îți prezentă cât mai bine care sunt avantajele dar și dezavantajele unei astfel de centrale termice. Există cel puțin 4 avantaje care merită amintite. Cel mai important avantaj este randamentul mult mai mare.

Speranța de funcționare a unei astfel de centrale este de asemenea mai mare, iar design-ul modern și aspectuos precum și caracteristicile prietenoase cu mediul înconjurător sunt argumente destul de puternice care recomandă o astfel de centrală termică.

Cu toate acestea nu trebuie să ignori nici posibilele dezavantaje. În primul rând, nu putem ascunde costul de achiziție care este mai mare decât în cazul unei centrale convenționale. În al doilea rând, condițiile de amplasare și montare sunt ceva mai pretențioase.

Trebuie să ai în vedere spațiul pe care intenționezi să îl încălzești, iar caloriferele trebuie amplasate optim în fiecare cameră. De asemenea, este obligatoriu să izolezi o astfel de centrală, iar nivelul mare de condensare va impune montarea unui sistem de scurgere în prealabil.

Randament

Randamentul unei centrale termice este un indice relevant pentru nivelul de energie consumat. O analiză comparativă va scoate în evidență faptul că o centrală termică convențională asigură o eficiență termică de până la 84%, în timp ce o centrală termică în condensare atinge o eficiență cuprinsă între 90-100%. Varianta mai bună este evidentă.

De asemenea, chiar dacă eficiența termică nu înseamnă același lucru cu randamentul, este important să știi că cea mai bună centrală termică în condensare îți poate oferi o eficiență termică de 100% cu peste 100% randament. Asta înseamnă că centrala va consuma mai puțină energie decât căldura pe care o va produce.

Cum alegi cea mai bună centrală termică în condensare?

Incalzire casa centrala termica pe gazAcum că te-ai convins de avantajele și eficiența acestei centrale, trebuie să știi că încă mai sunt aspecte pe care trebuie să le urmărești pentru a te asigura că vei cumpăra cea mai bună centrală termică în condensare.

Pentru ca alegerea ta să fie cea mai bună, dar și destul de rapidă, am pregătit un ghid de cumpărături pe care te invităm cu căldură să îl consulți. Toate informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună investiție se găsesc mai jos.

Cât de mult ar trebui să te intereseze cifrele de randament?

Pe scurt, nu prea mult. Producătorii ajung la valori supraunitare în cazul centralelor în condensare prin calcularea puterii combustibilului + puterea rezultată din condensare și se scad pierderile. În timp ce în cazul centralelor convenționale nu mai există partea de condensare care să fie adunată, deci valoarea randamentului va fi evident subunitară.

Sfatul nostru este să nu te lași aburit de numere. Indiferent de valoarea randamentului unei centrale termice în condensare, aceasta va oferi mereu mai multă căldură cu mai puține costuri, decât o centrală termică obișnuită.

Suprafața de încălzit

Eficiența unei centrale termice în condensare este influențată foarte mult de dimensiunile locuinței pe care dorești să  o încălzești. Pentru ca procesul de condensare să poată să aibă loc iar tu să ai un câștig în urma acestuia, apa din calorifere trebuie să se întoarcă în centrală mai rece.

Altfel condensul nu va avea loc. Pentru ca apa să poată ajunge în retur la o temperatură potrivită, preferabil sub 52 de grade, ideal la 30 de grade, este nevoie ca lungimea țevilor de circulație să fie destul de lungă.

Prin deducție logică ajungem la concluzia că într-un apartament mic sau într-o garsonieră lungimea țevilor nu va fi destul de mare, drept urmare un astfel de sistem de încălzire nu se recomandă acestor locuințe care au 60-70 metri pătrați.

Acest aspect este confirmat de ingineri specialiști, dar și de alți utilizatori care nu au resimțit rezultatele dorite. Așadar, cu cât suprafața locuinței tale este mai mare, cu atât mai multe șanse de eficiență va avea cea mai bună centrală termică în condensare.

Componentele de încălzire

Componentele unei centrale termice cu condensareCea mai bună centrală termică în condensare poate funcționa indiferent de tipul de componente prin care alegi să difuzezi căldura. Indiferent că vorbim de calorifere, încălzire prin pardoseală, sau chiar ventiloconvectoare.

Cu toate acestea trebuie să notăm faptul că unele componente vor fi mai eficiente în relația cu centrala termică decât altele. Cea mai bună combinație este centrala termică în condensare și încălzirea prin pardoseală cu dușumea din lemn, unde returul se va face la temperaturi optime de aproximativ 40 de grade.

În cazul în care preferi încălzirea prin calorifer, trebuie să știi că este necesar ca acestea să aibă o dimensiune mai mare decât cele normale, practic trebuie să fie cu 20-30% mai mari. Doar așa va fi posibila executarea procesului de condensare.

Condiții de eficiență

Pentru a optimiza funcționarea acestei centrale este important să urmărești câteva elemente și aspecte pe care trebuie să le dețină. Pe lângă centrala propriu-zisă vei mai avea nevoie de un cronotermostat încorporat sau atașat de tine, împreună cu o sondă externă.

De asemenea, este foarte important ca locuința ta să fie foarte bine izolată pentru a obține acel randament supraunitar. Deseori în eficiența acestui tip de centrală contează și căldura apartamentelor vecine sau de amplasarea cardinală.

Un alt aspect pe care trebuie să îl cunoști este faptul că în procesul de condensare va fi eliminat lichid. Pentru ca acesta să fie eliminat corect ai două posibilități. Poți opta pentru o ieșire externă, o variantă mai puțin recomandată la blog deoarece va fi greu să o racordezi fără să deranjezi vecinii.

O altă opțiune este colectarea lichidului reziduu într-un recipient care va fi golit periodic. Dacă alegi această metodă trebuie să fii foarte atent deoarece acest lichid este destul de bogat în acid.

Puterea

Puterea unei centrale termice se calculează în kW și variază între 20 kW și 60 kW. Va trebui să alegi cea mai bună centrală termică în condensare în funcție de suprafața pe care dorești să o încălzești. Evident, cu cât suprafața este mai mare, cu atât puterea centralei va trebui să fie mai ofertantă.

În general, pentru suprafețe ce nu depășesc 200 de metrii pătrați, o putere de 24 kW va fi suficientă. Suprafețele de peste 250 mp vor avea nevoie de o putere de 28 kW, iar pentru casele mai mari, vile sau cu mai multe etaje, se vor lua în considerare centralele termice cu  o putere de peste 35 kW.

Debitul de apă

Centrala termica muralaDebitul de apă asigurat ar trebui să te intereseze atunci când ai mai multe robinete și băi în casă care se vor folosi în mod simultan. La o locuință obișnuită care nu are multe băi și robinete, un debit de 8-10l/minut va fi suficient.

Dacă vorbim despre o locuință cu două băi și mai multe robinete, trebuie să luăm în considerare un debit de apă ce depășește 11l/minut. Iar pentru locuințele mari sau pentru pensiune care au mult mai multe băi, centrala trebuie să aibă un boiler integrat care să asigure un debit mare, dar și o rezervă de apă caldă.

Combustibil

Cele două variante sunt gazul sau GPL. Dacă ești deja racordat la instalația națională de gaz, alege o centrală ce poate funcționa cu gaz metan. Aceasta este mai puțin costisitoare decât una care funcționează cu GPL și nu ofere avantaje deosebite. Poate fi o variantă bună în cazul în care nu ai posibilitatea să fi conectat la instalația de gaz.  

Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cea mai bună centrală termică în condensare?

  • Sistemul de auto-diagnoză – reprezintă o funcție specială care detectează automat orice defecțiuni legate de apă, gaz sau presiune, cu capacitatea de a le rezolva automat.
  • Panoul de control – este un element absolut obligatoriu, permițându-ți să reglezi nivelul de temperatură ambientală, dar și al apei.
  • Termostat ambiental – încorporat sau cumpărat separat este absolut necesar.
  • Display digital – este un element modern care îți permite să vizualizezi cu mare ușurință toate informațiile de care ai nevoie.

Branduri

Brandurile odată consacrate au tendința de a păstra un nivel de calitate ridicat al bunurilor pe care le comercializează. Același lucru este valabil și pentru o centrală termică în condensare, și este foarte probabil să o găsești pe cea ideală la unul din acești producători: Buderus, Bosch, Vaillant, Viessmann sau Ariston.

Cea mai bună centrală termică în condensare: recomandări

Ținând cont de sfaturile detaliate mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de centrale termice cu condensare care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Centrala termica WOLF FGB- K-35, murala in condensare 30 KW

Centrala termica WOLF FGB- K-35, murala in condensareCarcasa eleganta si dimensiunea compacta ofera numeroase posibilitati de montare.
Componentele interne sunt alese din materiale foarte rezistente si durabile, cum ar fi tevile din cupru, schimbatorul de caldura din Al/Si turnat, bloc hidraulic din poliamida armata cu fibra de sticla iar pentru versiunile combi, schimbator de caldura din otel inoxidabil pentru apa calda menajera.
Display-ul mare cu o interfata prietenoasa prezinta toate datele importante si este foarte simplu si usor de utilizat.

Vezi detalii si pret

2. Centrala termica murala in condensare Viessmann Vitodens 050, 24 KW

Centrala termica murala in condensare Viessmann Vitodens 050, 24 KWCentrala termica in condensatie, cu functionare pe gaz cu tiraj fortat, cu functie dubla (incalzire si preparare apa calda menajera).
Centrala este alcatuita din: – schimbator de caldura Inox, Radial, arzator cilindric din otel inox, vas de expansiune cu capacitatea de 8 l, schimbator de caldura cu placi, suflanta si vana de gaz, pompa de circulatie cu turatie variabila, panou de comanda, kit de evacuare.
Suprafata spatiului ce trebuie incalzit (m²): 160
Raport de modulare: 1:4

Vezi detalii si pret

3. Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2

Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2Tehnologie in condensare extrem de performanta, cu o eficienta energetica normata de pana la 109%.
Reducere a consumului de energie si a emisiilor de noxe.
Automatizare inteligenta Logamatic EMS si regulator BC20 pentru o utilizare simpla, cu un display de mari dimensiuni pentru o citire usoara a informatiilor afisate si o manevrare simpla.
Schimbator de caldura din aliaj pe baza de aluminiu-siliciu cu eficienta dovedita, extrem de robust si rezistent la murdarire.

Vezi detalii si pret

4. Centrala termica in condensare Ferroli DivaCondens F24 E

Centrala termica in condensare Ferroli DivaCondens F24 EDIVACONDENS E este o centrala murala in condensatie cu sistem de recuperare activa pentru preparare agent primar si pentru preparare apa calda menajera a.c.m, cu randament ridicat pana la 103,5 %.
Beneficiind de un panou de comanda digital cu un meniu inteligent si intuitiv, centrala DIVACONDENS E permite selectarea rapida a modurilor de lucru, cat si o vizualizare facila a tuturor parametrilor de functionare.
Placa electronica de ultima generatie permite optimizarea functionarii centralei prin utilizarea unui cronotermostat modulant OpenTherm.

Vezi detalii si pret

5. Centrala termica murala in condensare Ariston Clas Premium EVO 24 EU

Centrala termica murala in condensare Ariston Clas Premium EVO 24 EU

Silentionzitate si confort acustic excelente in casa dumneavoastra: centrala Clas Premium Evo este echipata cu un nou amortizor de zgomot optimizat pentru o functionare silentioasa.
Reglare extrem de precisa a puterii in functie de necesarul efectiv de caldura, datorita raportului de modulare 1:4.
Compatibilitatea cu accesoriile modulante pentru termoreglare si „functia auto” permit evitarea fluctuatiilor si varfurilor de temperatura, asigurand o temperatura constanta pentru un confort termic maxim.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată