Cuprins
- 1 Top 3 centrale termice în condensare recomandate
- 2 Cum funcționează cea mai bună centrală termică în condensare?
- 3 Care sunt avantajele și dezavantajele unei centrale termice în condensare?
- 4 Cum alegi cea mai bună centrală termică în condensare?
- 5 Cea mai bună centrală termică în condensare: recomandări
- 5.1 1. Centrala termica in condensare VAILLANT ecoTEC Pure VUW 286/7-2, 26.1 kW
- 5.2 2. Centrala termica murala in condensare Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP, 24 KW
- 5.3 3. Centrala termica in condensare Viessmann Vitodens 100-W 25 kW
- 5.4 4. Centrala termica murala in condensare Ariston CLAS ONE WIFI 24, 24 kW
- 5.5 5. Centrala termica cu recuperare de condens Motan Condens 050, 24 kw
Cum alegi cea mai bună centrală termica în condensare în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă centrala termică cu condensare potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Sistemul de încălzire este unul din cele mai costisitoare facilități ale unei case. În ultimul timp cheltuielile pentru căldură de iau prin surprindere în fiecare an.
Cauza acestor cheltuieli din ce în ce mai mari nu este frigul mai mare de afară, ci capacitățile tot mai scăzute ale centralei convenționale pe care o avem în casă.
Soluția este bineînțeles achiziționarea unei centrale termice noi, dar nu altă centrală convențională, ci o centrală termică în condensare. Principiul de funcționare a unei astfel de centrale termice te va ajuta să faci economii substanțiale pe termen lung.
Află deci, cum poți alege cea mai bună centrală termică în condensare.
Top 3 centrale termice în condensare recomandate
Cum funcționează cea mai bună centrală termică în condensare?
Înainte de a cumpăra o astfel de centrală este bine să îi cunoști principiul de funcționare deoarece acest principiu inovator este principalul motiv al prețului ceva mai ridicat.
O centrală termică în condensare este mai scumpă decât una convențională, dar costurile viitoare vor fi semnificativ mai mici, iar tu vei putea economisi energie din plin.
O centrală termică normală are un singur proces de funcționare, de ardere a combustibilului sau de transformare a energiei electrice în energie termică. Avantajul centralei termice în condensare este faptul că după acest prim proces, folosește energia provocată de ardere, o acumulează și o folosește pentru a asigura un randament mărit.
Se numește centrală termică în condensare pentru că recuperează căldura prin condens.
Care sunt avantajele și dezavantajele unei centrale termice în condensare?
Deoarece nu este un bun foarte cunoscut de către utilizatori, considerăm potrivit să îți prezentă cât mai bine care sunt avantajele dar și dezavantajele unei astfel de centrale termice. Există cel puțin 4 avantaje care merită amintite. Cel mai important avantaj este randamentul mult mai mare.
Speranța de funcționare a unei astfel de centrale este de asemenea mai mare, iar design-ul modern și aspectuos precum și caracteristicile prietenoase cu mediul înconjurător sunt argumente destul de puternice care recomandă o astfel de centrală termică.
Cu toate acestea nu trebuie să ignori nici posibilele dezavantaje. În primul rând, nu putem ascunde costul de achiziție care este mai mare decât în cazul unei centrale convenționale. În al doilea rând, condițiile de amplasare și montare sunt ceva mai pretențioase.
Trebuie să ai în vedere spațiul pe care intenționezi să îl încălzești, iar caloriferele trebuie amplasate optim în fiecare cameră. De asemenea, este obligatoriu să izolezi o astfel de centrală, iar nivelul mare de condensare va impune montarea unui sistem de scurgere în prealabil.
Randament
Randamentul unei centrale termice este un indice relevant pentru nivelul de energie consumat. O analiză comparativă va scoate în evidență faptul că o centrală termică convențională asigură o eficiență termică de până la 84%, în timp ce o centrală termică în condensare atinge o eficiență cuprinsă între 90-100%. Varianta mai bună este evidentă.
De asemenea, chiar dacă eficiența termică nu înseamnă același lucru cu randamentul, este important să știi că cea mai bună centrală termică în condensare îți poate oferi o eficiență termică de 100% cu peste 100% randament. Asta înseamnă că centrala va consuma mai puțină energie decât căldura pe care o va produce.
Cum alegi cea mai bună centrală termică în condensare?
Acum că te-ai convins de avantajele și eficiența acestei centrale, trebuie să știi că încă mai sunt aspecte pe care trebuie să le urmărești pentru a te asigura că vei cumpăra cea mai bună centrală termică în condensare.
Pentru ca alegerea ta să fie cea mai bună, dar și destul de rapidă, am pregătit un ghid de cumpărături pe care te invităm cu căldură să îl consulți. Toate informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună investiție se găsesc mai jos.
Cât de mult ar trebui să te intereseze cifrele de randament?
Pe scurt, nu prea mult. Producătorii ajung la valori supraunitare în cazul centralelor în condensare prin calcularea puterii combustibilului + puterea rezultată din condensare și se scad pierderile. În timp ce în cazul centralelor convenționale nu mai există partea de condensare care să fie adunată, deci valoarea randamentului va fi evident subunitară.
Sfatul nostru este să nu te lași aburit de numere. Indiferent de valoarea randamentului unei centrale termice în condensare, aceasta va oferi mereu mai multă căldură cu mai puține costuri, decât o centrală termică obișnuită.
Suprafața de încălzit
Eficiența unei centrale termice în condensare este influențată foarte mult de dimensiunile locuinței pe care dorești să o încălzești. Pentru ca procesul de condensare să poată să aibă loc iar tu să ai un câștig în urma acestuia, apa din calorifere trebuie să se întoarcă în centrală mai rece.
Altfel condensul nu va avea loc. Pentru ca apa să poată ajunge în retur la o temperatură potrivită, preferabil sub 52 de grade, ideal la 30 de grade, este nevoie ca lungimea țevilor de circulație să fie destul de lungă.
Prin deducție logică ajungem la concluzia că într-un apartament mic sau într-o garsonieră lungimea țevilor nu va fi destul de mare, drept urmare un astfel de sistem de încălzire nu se recomandă acestor locuințe care au 60-70 metri pătrați.
Acest aspect este confirmat de ingineri specialiști, dar și de alți utilizatori care nu au resimțit rezultatele dorite. Așadar, cu cât suprafața locuinței tale este mai mare, cu atât mai multe șanse de eficiență va avea cea mai bună centrală termică în condensare.
Componentele de încălzire
Cea mai bună centrală termică în condensare poate funcționa indiferent de tipul de componente prin care alegi să difuzezi căldura. Indiferent că vorbim de calorifere, încălzire prin pardoseală, sau chiar ventiloconvectoare.
Cu toate acestea trebuie să notăm faptul că unele componente vor fi mai eficiente în relația cu centrala termică decât altele. Cea mai bună combinație este centrala termică în condensare și încălzirea prin pardoseală cu dușumea din lemn, unde returul se va face la temperaturi optime de aproximativ 40 de grade.
În cazul în care preferi încălzirea prin calorifer, trebuie să știi că este necesar ca acestea să aibă o dimensiune mai mare decât cele normale, practic trebuie să fie cu 20-30% mai mari. Doar așa va fi posibila executarea procesului de condensare.
Condiții de eficiență
Pentru a optimiza funcționarea acestei centrale este important să urmărești câteva elemente și aspecte pe care trebuie să le dețină. Pe lângă centrala propriu-zisă vei mai avea nevoie de un cronotermostat încorporat sau atașat de tine, împreună cu o sondă externă.
De asemenea, este foarte important ca locuința ta să fie foarte bine izolată pentru a obține acel randament supraunitar. Deseori în eficiența acestui tip de centrală contează și căldura apartamentelor vecine sau de amplasarea cardinală.
Un alt aspect pe care trebuie să îl cunoști este faptul că în procesul de condensare va fi eliminat lichid. Pentru ca acesta să fie eliminat corect ai două posibilități. Poți opta pentru o ieșire externă, o variantă mai puțin recomandată la blog deoarece va fi greu să o racordezi fără să deranjezi vecinii.
O altă opțiune este colectarea lichidului reziduu într-un recipient care va fi golit periodic. Dacă alegi această metodă trebuie să fii foarte atent deoarece acest lichid este destul de bogat în acid.
Puterea
Puterea unei centrale termice se calculează în kW și variază între 20 kW și 60 kW. Va trebui să alegi cea mai bună centrală termică în condensare în funcție de suprafața pe care dorești să o încălzești. Evident, cu cât suprafața este mai mare, cu atât puterea centralei va trebui să fie mai ofertantă.
În general, pentru suprafețe ce nu depășesc 200 de metrii pătrați, o putere de 24 kW va fi suficientă. Suprafețele de peste 250 mp vor avea nevoie de o putere de 28 kW, iar pentru casele mai mari, vile sau cu mai multe etaje, se vor lua în considerare centralele termice cu o putere de peste 35 kW.
Debitul de apă
Debitul de apă asigurat ar trebui să te intereseze atunci când ai mai multe robinete și băi în casă care se vor folosi în mod simultan. La o locuință obișnuită care nu are multe băi și robinete, un debit de 8-10l/minut va fi suficient.
Dacă vorbim despre o locuință cu două băi și mai multe robinete, trebuie să luăm în considerare un debit de apă ce depășește 11l/minut. Iar pentru locuințele mari sau pentru pensiune care au mult mai multe băi, centrala trebuie să aibă un boiler integrat care să asigure un debit mare, dar și o rezervă de apă caldă.
Combustibil
Cele două variante sunt gazul sau GPL. Dacă ești deja racordat la instalația națională de gaz, alege o centrală ce poate funcționa cu gaz metan. Aceasta este mai puțin costisitoare decât una care funcționează cu GPL și nu ofere avantaje deosebite. Poate fi o variantă bună în cazul în care nu ai posibilitatea să fi conectat la instalația de gaz.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cea mai bună centrală termică în condensare?
- Sistemul de auto-diagnoză – reprezintă o funcție specială care detectează automat orice defecțiuni legate de apă, gaz sau presiune, cu capacitatea de a le rezolva automat.
- Panoul de control – este un element absolut obligatoriu, permițându-ți să reglezi nivelul de temperatură ambientală, dar și al apei.
- Termostat ambiental – încorporat sau cumpărat separat este absolut necesar.
- Display digital – este un element modern care îți permite să vizualizezi cu mare ușurință toate informațiile de care ai nevoie.
Branduri
Brandurile odată consacrate au tendința de a păstra un nivel de calitate ridicat al bunurilor pe care le comercializează. Același lucru este valabil și pentru o centrală termică în condensare, și este foarte probabil să o găsești pe cea ideală la unul din acești producători: Buderus, Bosch, Vaillant, Viessmann sau Ariston.
Cea mai bună centrală termică în condensare: recomandări
Ținând cont de sfaturile detaliate mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de centrale termice cu condensare care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Centrala termica in condensare VAILLANT ecoTEC Pure VUW 286/7-2, 26.1 kW
Sistem de amestec aer-gaz cu reglaj pneumatic la ecoTEC pure.
Pompa cu eficienta ridicata.
Management inteligent al functiilor centralei inclusiv programe de siguranta si testare.
Schimbatorul de caldura in condensare, integral din otel inoxidabil.
Arzator din otel inoxidabil.
Functia Aqua-Power-Plus poate creste eficienta cu pana la 21%.
Eficienta energetica optima de pana la 98%.
2. Centrala termica murala in condensare Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP, 24 KW
Centralele VICTRIX TERA sunt incadrate in clasa 6, cea mai ecologica sub aspectul emisiilor de NOx, conform Standardelor Europene.
Interfata pentru utilizator este simpla, asigurata printr-un display LCD si taste de selectare si reglare usor manevrabile.
Acest model beneficiaza de sistemul de ardere cu preamestec total, caracteristic centralelor cu condensare, asigurand importante economii de combustibil.
Gabaritul extrem de compact contribuie la integrarea usoara in orice ambient.
3. Centrala termica in condensare Viessmann Vitodens 100-W 25 kW
Functionare simpla si intuitiva prin display LCD cu afisaj pe 7 segmente si butoane tactile.
Gestionat prin internet prin intermediul interfetei WLAN integrate pentru mai mult confort, economisirea energiei si siguranta asigurata de ViCare.
Certificat pentru 20% continut de hidrogen in gaze naturale.
Economiseste foarte mult spatiu si totodata poate fi instalat si in nise mici.
Durabil si eficient datorita schimbatorului de caldura Inox-Radial din otel inoxidabil.
4. Centrala termica murala in condensare Ariston CLAS ONE WIFI 24, 24 kW
Schimbator de caldura brevetat XtraTech™ din otel inoxidabil pentru o performanta fiabila si rezistenta.
Capacitate de a atinge o eficienta sezoniera de pana la 94% si o clasa de eficienta energetica A. Raport de modulare 1:8 pentru o eficienta imbunatatita.
Echipare cu functii AUTO, CONFORT, INGRIJIRE si PROGRAMARE ORA.
Conectivitate inteligenta WiFi.
Afisaj LCD cu text complet si meniu intuitiv.
5. Centrala termica cu recuperare de condens Motan Condens 050, 24 kw
Gama de centrale cu randament ridicat, constant – Raport modulare 1:4.
Proiectate si construite pentru eficienta si economie in functionare – CLASA DE EFICIENTA – 4 stele ****.
Confort sporit pe regimul de apa calda menajera: schimbator secundar de caldura secundar supradimensionat – clasificat 3 stele ***.
Panou de comanda cu display LCD care asigura o interfata grafica evoluata, si taste switch.
Randament termic la putere calorica nominala (80/60ºC): 97%.